Slovo whiskey pochází z irštiny a překládá se jako "voda života". Všichni Irové mi tu říkali, že je to irský vynález. Kdybych se na to samé zeptal ve Skotsku, kde mají whisky, dostal bych zřejmě jinou odpověď...
Výroba probíhá tak, že se ječmen namočí do prameníté vody a nechá se naklíčit. Tím se škroby přemění na cukry. Poté se ječmen usuší a namele na prášek, který se zalije vařící vodou. Vzniklá tekutina se po přidání kvasinek nechá pracovat. Předposledním krokem procesu je destilace. Whiskey poté zraje v dubových sudech, které ji dají její jedinečnou chuť a aroma. Minimální doba zrání je 3 roky a čím je whiskey starší, tím je kvalitnější a dražší. Po třech letech zrání v sudu zůstane 30% původního objemu.
V Dublinu můžete navštívit spoustu barů a hospod, muzeum whiskey, destilérku Jameson a Teeling. Fotografie jsou právě z poslední jmenované. Destilérka je velmi mladá, ale sbírá mnohá ocenění